Wanneer is er sprake van mentorschap?

De rechter kan een mentor benoemen als u niet meer zelf kunt beslissen over persoonlijke zaken, zoals verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Deze kan daar dan over beslissen, zoveel mogelijk samen met u. Mentorschap beschermt u op het persoonlijke vlak. 

Mentorschap is bedoeld voor mensen die niet goed voor zichzelf kunnen opkomen en geen familie of anderen hebben om op terug te vallen. Het gaat om meerderjarige personen die door hun ziekte of beperking in bepaalde situaties moeite hebben met het begrijpen van informatie en het nemen van beslissingen. 

Het kan hier dan gaan om: mensen met dementie, alzheimer, niet aangeboren hersenletsel (NAH), een verstandelijke beperking, comateuze mensen, een psychiatrische problematiek of verslaving. 

     

    Wat is een mentor?

    Een mentor behartigt uw belangen op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Een mentor kan een familielid of naaste zijn. Wordt deze niet gevonden of er is extra deskundigheid nodig, dan kan een professionele mentor worden benoemd.

    De mentor treedt alleen voor u op bij beslissingen op het persoonlijke vlak of geeft raad. De beslissingen van de mentor gaan over verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. De mentor neemt beslissingen zoveel mogelijk samen met u. Daarnaast is de mentor een adviseur en vertrouwenspersoon voor alle andere persoonlijke zaken. De mentor neemt de wensen en behoeften, normen en waarden van haar cliënt als leidraad. Op die manier helpt zij haar cliënt de regie over zijn/haar leven te houden. 

     

    Wat zijn de taken/bevoegdheden van een mentor?

    De taken een mentor zijn de volgende:

    • Belangenbehartiging: Voor persoonlijke belangen van cliënt opkomen en hem of haar adviseren.
    • Advisering: De cliënt adviseren bij het nemen van persoonlijke beslissingen
    • Vertegenwoordiging: De cliënt vertegenwoordigen in zijn of haar verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding.
    • Opbouw en behoud van vertrouwen: Een vertrouwensband is van belang voor het uitvoeren van de taken. Daardoor maakt het de mentor in staat te handelen vanuit de gewoonten, wensen en behoeften van de cliënt.

    Doordat de mentor wettelijk is benoemd

    • mag zij beslissingen nemen over de verpleging, verzorging en begeleiding van de cliënt;
    • stelt zij vast in welke situatie de cliënt wel zelf wil en kan beslissen. De mentor zal haar cliënt stimuleren dat zo veel als mogelijk zelf te blijven doen.

    Zolang een cliënt wilsbekwaam is, stimuleert de mentor de cliënt om zo zelfstandig mogelijk beslissingen te nemen op het gebied van verpleging, verzorging en begeleiding. De mentor heeft dan een adviserende rol waarbij de normen en waarden, geloofsovertuiging en culturele achtergrond van de cliënt het uitgangspunt vormen.

    Wanneer een cliënt niet (langer) wilsbekwaam is op een bepaald vlak, is de beslissing van de mentor bepalend; ook als dat tegen de mening van de cliënt (of zijn omgeving) ingaat. De mentor heeft alle bevoegdheden die deze in het belang van zijn taak nodig heeft. Daarbij kan het ook over feitelijke dingen gaan, zoals de bevoegdheid tot het inzien van een dossier. Het zorgplan of behandelingsplan behoeft instemming van de mentor (als de betrokken persoon wilsonbekwaam is). 

    De mentor heeft nooit de bevoegdheid om te beslissen over hoogstpersoonlijke aangelegenheden; zoals bijvoorbeeld abortus, levensbeëindiging, anticonceptie of een huwelijk.  De mentor kan zich wel mengen in een relatie van de betrokkene, als deze een duidelijk negatief effect op hem heeft. De mentor kan in dat verband instructies geven aan de hulpverlening.

    De mentor treedt ook op wanneer zij meent dat in de zorg fouten gemaakt (dreigen te) worden. Zij kan dan namens de cliënt een klacht indienen of een rechtszaak beginnen. 

    Degene die een mentor heeft, blijft handelingsbekwaam en kan in principe zelf de eigen financiële zaken behartigen. Een mentor is niet bevoegd te beslissen over financiële zaken. Hiervoor kunt u een bewindvoerder of financieel vertegenwoordiger bij de rechtbank aanvragen. Een cliënt kan zowel een bewindvoerder als mentor hebben.

     

    Meer weten?

    Als u verder wilt praten over mentorschap, wat het inhoud en wat Jeanne Mentorschap voor u kan betekenen, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen.