Aanmelden

Een aanvraag voor mentorschap bij Jeanne mentorschap is altijd vrijblijvend en kunt u doen door een mail te sturen naar info@jeannementorschap.nl of telefonisch contact op te nemen met: 06 - 58 76 70 55. Na de aanvraag wordt er contact met u opgenomen voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken of er een 'klik' is en met welk doel het mentorschap aangevraagd wordt. 

Wanneer beide partijen besluiten om door te gaan met het mentorschap zal er in het kort de volgende weg worden bewandeld: 

 

1. U vult het aanvraagformulier met bijbehorende bijlagen in en stuurt deze op naar de rechtbank in het gebied waar degene die onder mentorschap zal worden gesteld, woont. De aanvrager is in dit geval de 'verzoeker'.  

De formulieren die ingevuld moeten worden zijn:

  • Het aanvraagformulier mentorschap; hierin wordt het doel van het aan te vragen mentorschap nader omschreven en worden er eventueel bewijsstukken bijgevoegd.
  • De bereidheidsverklaring; hierin geeft u aan wie u voorstelt als mentor. De kantonrechter volgt over het algemeen de voorkeur van de betrokkene/verzoeker. De voorgestelde mentor vult ook een verklaring in dat zij bereid is om de taak te vervullen. 
  • Akkoordverklaring; hierin geeft de verzoeker aan wie de belanghebbende familieleden zijn (denk hierbij aan een partner, kinderen, ouders, broers, zussen,). Als zij het eens zijn met het aanvragen het mentorschap, dan mogen zij de akkoordverklaring tekenen en geven zij hiermee groen licht voor de aanvraag van het mentorschap en de voorgestelde mentor. 
  • het mentorschapsplan; het plan geeft informatie over de gemaakte afspraken tussen de cliënt en de mentor. Denk hierbij aan contactafspraken, wensen van de cliënt, ect. 

 

2. U stuurt het ingevulde aanvraagformulier en de bijlagen naar de rechtbank in het gebied waar de betrokkene woont. 

 

3. Na verloop van tijd ontvangt u een uitnodiging. In de uitnodiging staan de datum en locatie van de zitting. De griffie van de rechtbank stuurt een uitnodiging voor de zitting aan de:

  • verzoeker
  • betrokkene
  • voorgestelde mentor
  • belanghebbenden (tenzij de betrokkene heeft vermeld dat hij dat niet wil)

Het kan ook zijn dat de rechtbank de getuigen uitnodigt die op het aanvraagformulier staan vermeld. 

Bent u verhinderd, dan kunt u contact opnemen met de griffie. Wanneer u als verzoeker - zonder een reden door te geven - niet bij de zitting aanwezig bent, dan kan uw verzoek worden afgewezen.

Tijdens de zitting vraagt de kantonrechter aan de verzoeker, de betrokkene, de voorgestelde mentor en aanwezige belanghebbenden om hun mening over het verzoek. De rechter stelt ook andere vragen, bijvoorbeeld over de reden voor het verzoek.

Is het voor de betrokkene onmogelijk om naar de zitting te komen, dan kan de kantonrechter hem thuis of in de instelling horen. Geef dit aan op het aanvraagformulier of neem hierover contact op met de griffie. Leg daarbij wel uit waarom de betrokkene niet kan komen.

De zitting is niet openbaar. Alleen alle belanghebbenden mogen bij de zitting aanwezig zijn. De betrokkene kan aan de rechter vragen of anderen aanwezig mogen zijn, bijvoorbeeld de persoonlijk begeleider van de instelling.

De kantonrechter beoordeelt of het mentorschap noodzakelijk is. Hij kan het verzoek toewijzen of afwijzen.

De uitspraak heet een beschikking. Bij de benoeming van een mentor volgt de kantonrechter over het algemeen de voorkeur van de betrokkene. Wijkt hij daarvan af, dan vermeldt hij de reden in de beschikking. De verzoeker en de betrokkene krijgen de beschikking zo snel mogelijk na de zitting toegestuurd.